reggeli-vendeghaz-eger-kornyeke

Reggeli és palóc étkek

Szállásunkon falusi vendégasztal keretében étkezést is nyújtunk vendégeinknek. A kínált ételek elsősorban helyi, saját termékekből készülnek, különös tekintettel az itteni palóc konyha tradicionális gasztronómiai különlegességeire.

Étkezésre lehetőség csak előzetes egyeztetés alapján – érkezés előtt legalább három nappal – lehetséges!

Reggeli

A reggeli helyi alapanyagok felhasználásával készül. Általában valamilyen húskészítményt, házi sajtokat, saját készítésű lekvárokat, helyi biomézet, padlizsánkrémet, házi májas krémet, illetve saját termesztésű zöldségeket tartalmaz, szezontól függően.

  • 1500 Ft/fő.

Palóc ebéd / vacsora

Meleg étkezésre is van lehetőség, melyet szintén elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi palóc konyha hagyományos receptjeire építve készítünk. Az alábbi opciókból igény szerint lehet választani, szintén előzetes egyeztetés alapján.

  • Főétel: 2500 Ft/fő.
  • Leves, főétel, desszert: 3500 Ft/fő
grill bátor

Grillvacsorák

Grillezett pisztráng-tál

Grillezett bükki pisztráng saját recept alapján. Semmi flanc, csak hagyományosan: petrezselymes-fokhagymás vajjal grillezve, faszén parazsán, hogy kijöjjön a pisztráng valódi íze. Természetesen mindehhez hazánk legminőségibb, hagyományos pisztrángtenyészete adja az alapanyagot: a bükki Garadna-patakon létesült Lillafüredi Pisztrángtelep halait készítjük, ahol a kiváló természeti adottságok a páratlan szaktudással társulnak (azaz ez nem a lazahúsú, antibiotikummal kezelt hipermarketben vásárolható pisztráng szerű hal az alapanyag J) Hozzá saláta szezonális zöldségekből, illetve friss házi kenyér.

  • 3500 Ft/fő.

Mics

Avagy csevap, kinek hogyan tetszik… Szumákos hagymasalátával és grillezett zöldségekkel. Receptünk inkább a Balkán felé hajaz, sok speciális fűszerrel, na meg a bükkfa-faszén finom füstjével, melyhez a környék száraz vörös borait ajánljuk. Természetesen mindehhez párosul a kerti szezonális zöldségekből, illetve saját készítésű savanyúságból álló köret, illetve a házi kenyér.

  • 3500 Ft/fő.

Flekken grillezett zöldségekkel, muzsdéjjal

A flekkenek – avagy a pácolt, grillezett húsok – a balkáni konyhában (és a hozzá ezer szállal kötődő erdélyi konyhában) egy külön fejezet.

A flekken nem steak, a flekken nem a türelmetlen éhes ember étke, a flekken egy hosszú rákészülés, és egy hangulat. Az irányított fermentálás, a szottyosodó hagyma és a fűszerek újraéledése, együtt. Mind.

A jó flekken nem túl sovány húsból, de nem is túl zsírosból készül: a szép tarjaszeletek – megbújva a ménkű sok karikára vágott hagyma között – egy jó hét szunyókálás, pácolódás után kelnek új életre, a fűszerektől és a sótól eresztett saját levükben. Nem kell hozzá extra pácolaj, különleges fűszerek, csak idő és türelem!

És mindehhez természetesen egy jó fokhagymás muzsdéj dukál, hogy az ördög messzire elkerüljön! Na meg a sütés közben száraz rizling-fröccs, mely a frissensült flekkennel együtt átalakul száraz vörössé.

Természetesen házi kenyérrel, és szezonális salátával.

A fentebb leírtakból adódóan a flekkenigényt érkezés előtt egy héttel szükséges egyeztetni!

  • 3500 Ft/fő.

Saslik

Na ez a másik grillétel, aminek ezernyi változatával találkozhatunk balkáni és keleti szomszédainknál: avagy mit adtak nekünk a törökök? Hát a sis-kebabot, avagy a saslikot, vagy nevezhetjük rablóhúsnak is. Előre pácolt csirkemell darabkák nyársra húzva, köztük vidám hagymakarikákkal és paprika szeletekkel, melyek vörösbarnára pirulnak a faszénparázs fölött. E mellé is jöhet a muzsdéj, na meg a szezonális saláta, és a friss házii kenyér!

  • 3000 Ft/fő.

Grillezett csirkeszárny

Egy örök klasszikus, Marokkótól Albánián át Lengyel testvéreinkig. Egy könnyű pác, és sok-sok kakukkfű. És egy könnyű Chardonay a Bükk lankáiról.

  • 3000 Ft/fő.
grill bükk

Grillételek vegetáriánusoknak

Nem kell félni az éhségtől, ha valaki nem a húsok kedvelője, de szeretne pácolódni a faszénfüstben, illetve a faszénfüstben pácolódott étkek élvezetétől sincs eltiltva az orvos által.

A grillételek alapja a grillezett zöldségek, melyek jó harmóniában, és néha akár pácolva is, versengenek mindenféle húsokkal. Az alapanyagokat természetesen igyekszünk kertünkből összeállítani, így a szezonalitás fontos tényező.

Grillezett zöldségek, vegyesen, fűszeresen

Padlizsán, hagyma, cukkini, paradicsom, paprika. Alap, nincs mit hozzáfűzni. Természetesen agy könnyű irsai-fröccs elengedhetetlen részét képezi, a házi kenyérrel együtt.

  • 3000 Ft/fő.

Pácolt cukkini grillen

A cukkini úszik egy kicsit saját levében, fűszeres baráti körben. Mikor megcsapja a faszénfüst, kerül rá egy kis házi sajt, és némi olívaolaj.

Egy könnyű félszáraz rozéfröccs szintén jó barátja a pirult cukkininek meleg nyári estéken, mint ahogyan a friss házi kenyér.

  • 3000 Ft/fő.

Vendégház foglalása

Ezennel hozzájárulok, hogy a fent megadott adataimat a nevenincsvendeghaz.hu üzemeltetője a GDPR előírásaival összhangban kezelje.*